Kvasný Průmysl, 1975 (roč. 21), číslo 8
Půda k specifickému průkazu a stanovení laktobacilů.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL
Kvasny Prum. 1975; 21(8): 169-171 | DOI: 10.18832/kp1975020
Článek pojednává o selektivním stanovení laktobacilů ve směsi s pediokoky ve vzorcích z pivovarského provozu. K potlačení pediokoků se použilo chloridu kademnatého. K stanovení se použilo půdy z prokvašené sladiny a dalších přísad a stejné půdy s β-fenyletanolem (0,3% - obj.) k inhibici gramnegativních bakterií. Pro provozní kontrolu se pokusně nalezly hodnoty přídavků CdCl2 , 2,5 H2 O, 10 mg/l pro půdu bez β-fenyletanolu a 5 mg/l pro půdu s ním. Tyto koncentrace potlačovaly růst pediokoků a v některých případech také poněkud snižovaly počet rostoucích laktobacilů.
Moderní tendence v řízení pivovarů. (2. část)Recenzovaný článek
J. KURZ
Kvasny Prum. 1975; 21(8): 172-175 | DOI: 10.18832/kp1975021
Autor vychází z otázky, zda bude možno řídit koncentrovaný a zmodernizovaný pivovarský průmysl tradičními způsoby a přístupy pivovarského řízení. Charakterizuje dále stručně jednotlivé moderní tendence a směry racionalizace řízení, které mohou přispět ke komplexnímu zkvalitnění řízení pivovarského průmyslu v adekvátnosti k současným a budoucím věcným úkolům a problémům. Článek pojednává o tendencích v organizaci a stylu řízení, ve vyšší komplexnosti technicko-ekonomického řízení, v oblasti mezipodnikového a mezizávodového porovnávání, v posilování perspektivního prvku v řízení, v prosazování racionalizace jako nástroje řízení, využití psychologických ...
Výsledky provozních zkoušek se separací kalů s mletými chmely ve vířivé kádi.Recenzovaný článek
T. LEJSEK, J. MAREŠ
Kvasny Prum. 1975; 21(8): 175-178 | DOI: 10.18832/kp1975022
Mletý a granulovaný chmel používaný při vaření mladiny zvyšuje obsah hrubých kalů v mladině čerpané z varny. Nelze jej zachytit ve chmelovém cízu a nejlépe se odstraňuje spolu s hrubými kaly ve vířivé kádi. Sledováním v šesti pivovarech se zkušebními várkami nezjistil podstatný rozdíl mezi použitím mletého nebo granulovaného chmele československé výroby. Při odstaveném chmelovém cízu se oba druhy bez potíží vyčerpají s mladinou do vířivé kádě a v ní se odseparují. Se zvýšeným obsahem kalů ve vířivé kádi poněkud vzrůstá výtrata mladiny v kalech. Průměrně se zjistil nárůst o 0,3%. Přiměřeně je potřeba prodloužit...
Stabilizácia vína použitím tepla a chladu.Recenzovaný článek
J. JANIGA, A. DOBOŠ, M. VALACHOVIČ
Kvasny Prum. 1975; 21(8): 178-181 | DOI: 10.18832/kp1975023
V současné době se postupně vytvářejí podmínky pro využití fyzikálních metod na ošetřování vína. Jsou uvedeny dva alternativní návrhy na stabilizaci vína chladem a teplem, a to s použitím vymrazovače s přímým chlazením a míchadlem a s použitím kombinovaného deskového výměníku.