Kvasný Průmysl, 1978 (roč. 24), číslo 8
Posuzování pitnosti piva.Recenzovaný článek
J. CUŘÍN
Kvasny Prum. 1978; 24(8): 169-172 | DOI: 10.18832/kp1978028
Pivo jakožto slabě alkoholický nápoj plní jednak funkci nápoje dodávajícího organismu vodu, jednak funkci nápoje vytvářejícího určitou společenskou atmosféru. Z této dvojí užitné funkce pramení potřeba hodnotit vedle spotřebitelské obliby i pitnost piva. Autor navrhl, prakticky vyzkoušel a ve sdělení popisuje metodiku posuzování pitnosti piva, stavějící na klasifikaci dojmu hodnotitele po konzumaci přesně stanovených objemů piva.
Výpočet spotřeby tepla a vzduchu při hvozdění sladu spalinami zemního plynu.Recenzovaný článek
T. LEJSEK
Kvasny Prum. 1978; 24(8): 172-175 | DOI: 10.18832/kp1978029
Výpočet spotřeby tepla a vzduchu při sušení spalinami záleží v určení entalpie a měrné vlhkosti spalin a k dalšímu výpočtu lze s dostatečnou přesností použít i-x diagramu vlhkého vzduchu. Pro určení stavu směsi spalin se vzduchem činí potíže obvykle nedostatečný rozsah i-x diagramu, a proto se k řešení použila rovnice izotermy pro danou hvozdící teplotu a rovnice přímky procházející body, které určují stav spalin a okolního vzduchu. Na příkladu výpočtu pro teploty80°Ca85°Cse ukazuje zvětšená teoretická spotřeba vzduchu ( 2-3%) a tepla (14-15%) při sušení spalinami zemního plynu oproti ideální sušárně s nepřímým ohřevem vzduchu,...
Možnosti zvyšování výtěžků jemného lihu a optimalizace rafinačního procesu . I.část.Recenzovaný článek
J. ROSÁK, A. VÁVROVÁ, V. KRUMPHANZL
Kvasny Prum. 1978; 24(8): 175-180 | DOI: 10.18832/kp1978030
Výsledkem této práce je charakterizace základních nečistot kvasného lihu, vyjádřená závislostí relativní těkavosti jednotlivých látek na koncentraci etanolu. Využitím výpočtu samočinného počítače bylo získáno dostatečné množství údajů pro určité skupiny látek ( alkoholy, estery, aldehydy a ketony ), potřebných k sestrojení grafů. Uvedené výsledky jsou podkladem pro další práci,zaměřenou na sledování funkce a využití rafinačních přístrojů v lihovarech v ČSR.
Vliv viskozity a povrchově aktivních látek na přenos kyslíku v poloprovozním fermentoru.Recenzovaný článek
J. PÁCA, P. ETTLER, V. GRÉGR
Kvasny Prum. 1978; 24(8): 181-184 | DOI: 10.18832/kp1978031
Výsledky pokusů při různé intenzitě míchání a aeraci ukázaly, že přítomnost kašelotového oleje, používaného při fermentační výrobě erythromycinu nejen jako odpěňovadla, ale i jako částečného zdroje uhlíku, snižuje hodnou koeficientu přenosu kyslíku o 50 až 60 %.Měřením v inokulační a produkční půdě bylo zjištěno, že značný vliv na hodnotu KLα mají i ostatní přítomné povrchově aktivní látky, které ovlivňují velikost průměru bublin, jejich koalescenci a zádrž plynu, což naopak zvyšuje hodnotu KLα ve srovnání se simulovanými podmínkami kultivace.