Kvasný Průmysl, 1979 (roč. 25), číslo 5
Problematika mikroorganismů ve sladařském průmyslu I.Recenzovaný článek
K. KOSAŘ
Kvasny Prum. 1979; 25(5): 99-101 | DOI: 10.18832/kp1979014
Autor zpracoval pro informaci pracovníků ve sladařském a pivovarském průmyslu ucelený přehled mikroflóry ječmene a sladu, který u nás zatím chyběl. První sdělení je zaměřeno na vznik kontaminace, polní mikroflóru a její specifikaci. Jde o chronologicky uspořádaný přehled rešeršních údajů s informacemi o možných aspektech technologické i hygienické povahy a vlivu na jakost.
Programovatelná kalkulačka (HP 97) v pivovarské laboratoři.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL, J. ŠATAVA
Kvasny Prum. 1979; 25(5): 102-104 | DOI: 10.18832/kp1979015
Článek uvádí možnosti použití programovatelné kalkulačky v pivovarské laboratoři. Pro HP 97 (Hewlett Packard) jsou popsány programy pro výpočet refraktometrických i destilačních rozborů piva a vyhodnocování jakosti piva. Již pouhé zpracování výsledků rozborů šetří čas laboratorních pracovníků a snižuje výskyt chyb. Další možnosti použití jsou: výpočty rozborů a hodnocení jakosti ječmene a sladu, stanovení pasteračního účinku, statistické zpracování výsledků, výpočet spotřebních norem, bilance extraktu apod.
Vliv bioinženýrských parametrů na tvorbu sekundárních metabolitů.Recenzovaný článek
P. ETTLER
Kvasny Prum. 1979; 25(5): 105-111 | DOI: 10.18832/kp1979016
Nepřímá vazba růstu mycelárních mikroorganismů - producentů antibiotik výrazně odlišuje průmyslové fermentace antibiotik od ostatních biotechnologií. V příspěvku jsou hodnoceny otázky růstu, hydrodynamického chování mycelárních suspenzí, vliv dodávky kyslíku a geometrie nádoby a míchadel na tvorbu sekundárních metabolitů.
Ultrafiltračné zaradenie ako enzýmový reaktor na depektinizáciu roztokov.Recenzovaný článek
D. ZÁHORSKÁ, S. KRČMÁŘ, P. BROKEŠ
Kvasny Prum. 1979; 25(5): 112-114 | DOI: 10.18832/kp1979017
Zkouškami s modelovými roztoky pektinu byla potvrzena předpokládaná možnost pektolýzy v ultrafiltračním zařízení. Zjištěnou dokonalost pektolýzy a úsporu enzymu při současné sterilaci je třeba ještě ověřit přímo na ovocných šťávách.