Kvasný Průmysl, 1979 (roč. 25), číslo 5


Problematika mikroorganismů ve sladařském průmyslu I.Recenzovaný článek

K. KOSAŘ

Kvasny Prum. 1979; 25(5): 99-101 | DOI: 10.18832/kp1979014  

Autor zpracoval pro informaci pracovníků ve sladařském a pivovarském průmyslu ucelený přehled mikroflóry ječmene a sladu, který u nás zatím chyběl. První sdělení je zaměřeno na vznik kontaminace, polní mikroflóru a její specifikaci. Jde o chronologicky uspořádaný přehled rešeršních údajů s informacemi o možných aspektech technologické i hygienické povahy a vlivu na jakost.

Programovatelná kalkulačka (HP 97) v pivovarské laboratoři.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL, J. ŠATAVA

Kvasny Prum. 1979; 25(5): 102-104 | DOI: 10.18832/kp1979015  

Článek uvádí možnosti použití programovatelné kalkulačky v pivovarské laboratoři. Pro HP 97 (Hewlett Packard) jsou popsány programy pro výpočet refraktometrických i destilačních rozborů piva a vyhodnocování jakosti piva. Již pouhé zpracování výsledků rozborů šetří čas laboratorních pracovníků a snižuje výskyt chyb. Další možnosti použití jsou: výpočty rozborů a hodnocení jakosti ječmene a sladu, stanovení pasteračního účinku, statistické zpracování výsledků, výpočet spotřebních norem, bilance extraktu apod.

Vliv bioinženýrských parametrů na tvorbu sekundárních metabolitů.Recenzovaný článek

P. ETTLER

Kvasny Prum. 1979; 25(5): 105-111 | DOI: 10.18832/kp1979016  

Nepřímá vazba růstu mycelárních mikroorganismů - producentů antibiotik výrazně odlišuje průmyslové fermentace antibiotik od ostatních biotechnologií. V příspěvku jsou hodnoceny otázky růstu, hydrodynamického chování mycelárních suspenzí, vliv dodávky kyslíku a geometrie nádoby a míchadel na tvorbu sekundárních metabolitů.

Ultrafiltračné zaradenie ako enzýmový reaktor na depektinizáciu roztokov.Recenzovaný článek

D. ZÁHORSKÁ, S. KRČMÁŘ, P. BROKEŠ

Kvasny Prum. 1979; 25(5): 112-114 | DOI: 10.18832/kp1979017  

Zkouškami s modelovými roztoky pektinu byla potvrzena předpokládaná možnost pektolýzy v ultrafiltračním zařízení. Zjištěnou dokonalost pektolýzy a úsporu enzymu při současné sterilaci je třeba ještě ověřit přímo na ovocných šťávách.