Kvasný Průmysl, 1983 (roč. 29), číslo 5
Imunochemické stanovení kvasničných proteze v pivu.Recenzovaný článek
I. FUKAL, A. KOWALCZYKOVÁ, J. KÁŠ
Kvasny Prum. 1983; 29(5): 98-102 | DOI: 10.18832/kp1983018
Experimentální práce navazuje na literární přehled dosavadních znalostí o kvasničných intracelulárních proteasách. Nejprve byl izolován extrakt z pivovarských kvasinek. Tímto extraktem a dále proteolytickými frakcemi z jeho dělení gelovou a ionexovou chromatografií byly imunizováni králíci. Získaná antiséra byla použita k rozlišení antigenů ve frakcích kvasničného autolyzátu a ke stanovení kvasničných intracelulárních antigenů v pivu, a to prostřednictvím imunochemických metod v gelové vrstvě jako jsou imunoelektroforéza, dvourozměrná imunoelektroforéza, dvojitá difúze a jednoduchá radiální difúze. V závěru je diskutován...
Kvalita provozních vod pro výrobu sladu a piva.Recenzovaný článek
G. BASAŘOVÁ
Kvasny Prum. 1983; 29(5): 103-106 | DOI: 10.18832/kp1983019
Současný vývoj ekologických podmínek má negativní vliv na vlastnosti vodních zdrojů, které mohou být příčinou odchylek ve sladařské a pivovarské technologii i v kvalitě finálních produktů. Po rekapitulaci základních vlastností provozních vod autorka probírá podrobně vliv jednotlivých komponentů chemického složení vod v jednotlivých fázích výrobního procesu. V dalším cituje dnešní možnosti úpravy chemického složení a sterilace vody. V závěru konstatuje, že celosvětový nepříznivý vývoj kvality vodních zdrojů a tím i provozních vod pro sladařský a pivovarský průmysl vyžaduje prohloubit kontrolu vod a tím zajistit možnost racionálně...
Saccharomyces diastaticus jako donor vlohy pro zkvašování dextrinů.Recenzovaný článek
B. JANDEROVÁ
Kvasny Prum. 1983; 29(5): 106-109 | DOI: 10.18832/kp1983020
Článek podává přehled poznatků o produkci, vlastnostech a genetické determinaci enzymu amyloglukozidázy druhu S. diastaticus. Uvádí příklady použití S.diastaticus jako donora DEX genu při přípravě nových kmenů kvasinek metodou sexuální hybridizace, indukovanou fúzi protoplastů a transformací.
Modernizace a racionalizace technologických procesů při kontinuální výrobě šumivých vín.Recenzovaný článek
R. VOLDŘICH, M. KAGLER, G. BASAŘOVÁ
Kvasny Prum. 1983; 29(5): 109-112 | DOI: 10.18832/kp1983021
Článek o modernizaci kontinuální výroby šumivých vín je rozdělen na dvě části. První část končí přípravou kupáže. Autoři shrnují poznatky vlivu technologie na konečnou kvalitu šumivého vína. Současně uvádějí příklad pro určení parametrů kontinuální přípravu zákvasu.