Kvasný Průmysl, 1985 (roč. 31), číslo 1


Zavedení nízkých korunkových uzávěrů v ČSSR a jejich provozní zkoušky.Recenzovaný článek

J. PETRÁČEK, V. PRAVDA

Kvasny Prum. 1985; 31(1): 3-7 | DOI: 10.18832/kp1985001  

Příspěvek informuje o důvodech zavedení nízkých korunkových uzávěru v ČSSR. V průběhu zkoušek se prokázala možnost zjištění přechodu na nízké korunkové uzávěry. Na některých plničích nebude již možno po upravení na nízké korunkové uzávěry zpracovávat standardní korunkové uzávěry. Nízké korunkové uzávěry by měly svými kvalitativními parametry, které jsou vyšší než u dosud používaných standardních korunkových uzávěrů, přispět ke zvýšení kvality stáčených nápojů.

Vplyv kmeňa kvasiniek na buketné látky vína.Recenzovaný článek

G. VOJTEKOVÁ, B. SEDLÁČKOVÁ

Kvasny Prum. 1985; 31(1): 7-10 | DOI: 10.18832/kp1985002  

V troch pokusných variantoch vín vyrobených spontannym kvasením hroznového muštu kultivaru Veltlínske zelené roč. 1982 (K), aplikáciou selektovaného kmeňa kvasiniek S. cerevisiae 3 MTV/XIII (1) a kmeňa kvasiniek S. cerevisiae 15 RBV/k (2), sa stanovili koncentrácie niektorých aromatických látok. Zo skupiny ľahkoprchavých látok acetaldehyd, octan etylový, 1-propanol, izoamylalkohol a 2-fenyletanol a zo skupiny sekundárnych aromatických látok kapronan, kaprylan, mliečnan a jantaran etylový. V dôsledku priaznivých klimatických podmienok ročníka 1982 sa i v spontánnej mikroflóre vyselektovali vhodné,...

Frakcionácia biomasy kvasiniek.Recenzovaný článek

S. OHRABLO, E. ŠTURDÍK, S. KRČMÁŘ

Kvasny Prum. 1985; 31(1): 11-16 | DOI: 10.18832/kp1985003  

Článok obsahuje prehľad súčasných poznatkov o získavaní a využití jednotlivých komponentov kvasničnej biomasy. Pojednáva sa predovšetkým o dezintegrácii kvasiniek, izolácii ich proteínov, znižovaní obsahu nukleových kyselín, extrakcií lipidov, o využití niektorých neproteínových zložiek biomasy a o príprave komplexných preparátov z kvasiniek.