Kvasný Průmysl, 1985 (roč. 31), číslo 6
Polské zkušenosti v oblasti výroby chmelového extraktu při použití ethanolu.Recenzovaný článek
L. DUBIELOWA, T. GOLEBIEWSKI
Kvasny Prum. 1985; 31(6): 121-123 | DOI: 10.18832/kp1985020
V 60. letech byla Výzkumným ústavem kvasného průmyslu vypracována metoda výroby chmelového extraktu při použití ethanolu. V průmyslové praxi při náhradě chmelu v rozsahu od 30 % do 50 % byla využívána přes osm let. V současné době Rada sdružení podniků pivovarského průmyslu dala souhlas ke společnému financování výstavby nového závodu na výrobu chmelového extraktu. Uvedená metoda extrakce chmelu může být výchozím bodem pro výrobu izomerovaných extraktů. Ke chmelovému extraktu vyrobenému při použití ethanolu ve formě neizomerované i izomerované nemají zdravotnické orgány výhrady. V 80. letech byla výroba chmelového extraktu...
Sudy KEG - prostředek k racionalizaci sudové manipulace a zvýšení kvality sudového piva.Recenzovaný článek
P. NOVÝ, A. KRATOCHVÍLE
Kvasny Prum. 1985; 31(6): 124-129 | DOI: 10.18832/kp1985021
Sud KEG je progresivní válcový transportní sud na pivo. Sudy KEG jsou vyráběny z hliníkových slitin nebo nerezavějící oceli. Některé typy sudů jsou částečně, popřípadě i celoplošně oplášťované, navulkanizovanou gumou nebo polyuretanem. V článku jsou popsány základní konstrukční typy sudů, jejich plochá nebo košíčková armatura a výčepní hlavice. Je popsána automatická linka na celkovou manipulaci se sudy KEG, její hlavní část i periferní vybavení včetně příkladu technologického postupu mytí vnitřku sudů. Dále je uveden způsob vnější manipulace se sudy a obvyklá příprava piva k plnění do sudů KEG. Článek je uzavřen výčtem hlavních předností...
Stabilita a stanovení sladila USAL v pivě a víně.Recenzovaný článek
M. PRUDEL, E. DAVÍDKOVÁ, V. PEŘINA, K. PRŮŠA, J. DAVÍDEK
Kvasny Prum. 1985; 31(6): 129-132 | DOI: 10.18832/kp1985022
Stanovení nižších koncentrací sladila Usal (Aspartame hydrochloride; L-aspartyl-L-fenylalanin methylester hydrochlorid) bez předchozího zkoncentrování v pivě a víně modifikovanou metodou, používanou k stanovení Usalu v různých poživatinách na silně kyselém kalexu v citrátovém cyklu pomocí zjednodušeného analyzátoru aminokyselin, bylo dosaženo větším nanášením objemu vzorku (místo původních 0,2 ml byly nanášeny 3 ml), delší kolonou (250 ´ 7 mm), vyšším pH elučního pufru (pH 4,55) a vyšší pracovní teplotou kolony (74 °C). minimální stanovitelné množství Usalu v pivě je 20 mg . l-1. čas analýzy 45 min. Úbytky Usalu...
Sledovanie rastových kriviek pri fermentácii L-lyzínu kmeňom Brevibacterum flavum.Recenzovaný článek
M. HUŠŤÁK, M. MÔCIK, M. BUČKO, A. HANO, P. KREMPA
Kvasny Prum. 1985; 31(6): 132-135 | DOI: 10.18832/kp1985023
Bola vypracovaná metóda na meranie rastu biomasy pri fermentácii L-lyzínu. Ktorej princíp spočíva v meraní zákalu bakteriálnej suspenzie. Metóda je veľmi rýchla a je porovnateľná s klasickými metódami merania rastu mikroorganizmov. Experimentálne hodnoty boli vyrovnané metódou logickej krivky na počítači. Boli porovnávané rastové krivky získané pri inokulácii očkovacích pôd jedným a desiatimi objemovými percentami inokula ako aj rastové krivky získané na rôznych druhoch očkovacích pôd.
Biochemické vlastnosti a genetická špecifikácia enzýmových systémov utilizácie maltózy kvasinkami.Recenzovaný článek
J. ŠUBÍK, M. OBERNAUEROVÁ
Kvasny Prum. 1985; 31(6): 135-138 | DOI: 10.18832/kp1985024
Práca je stručným prehľadom biochemických vlastností a genetickej špecifikácie enzýmových systémov kvasiniek podieľajúcich sa na transporte a hydrolýze maltózy. Popisuje reguláciu maltózo-permeázového systému indukciou, katabolickou represiou a katabolickou inaktiváciou podobne ako aj reguláciu a- glukozidázy indukciou a glukózovou represiou. V práci sa diskutuje organizácia geneticky funkčného MAL systému ako aj izolácia a klonovanie štruktúrneho génu pre maltázu. Popisuje sa tiež genetická a fyzikálna analýza definovaných MAL kmeňov a diskutuje sa možný evolučný pôvod jednotlivých MAL génov.