Kvasný Průmysl, 1988 (roč. 34), číslo 11
Využití výsledků senzorické analýzy piva.Recenzovaný článek
J. CUŘÍN
Kvasny Prum. 1988; 34(11): 321-325 | DOI: 10.18832/kp1988044
Senzorický analýza provedená zkušenou a vycvičenou hodnotitelskou komisí je schopna velmi přesně definovat (popsat) chutnost piva, není ale v jejích možnostech poskytnout seriózní informaci o reakci spotřebitelů. Protože přístup spotřebitelů je pro odbyt piva rozhodující, je třeba nejprve na základě spotřebitelského hodnocení a dalších hledisek stanovit charakter každého piva a těžiště práce hodnotitelské komise soustředit na srovnání skutečného a požadovaného charakteru piva. Pivo libovolného charakteru, které nachází odbyt, je nutno považovat za pivo vyhovující jakosti. Nelze proto zcela objektivně porovnávat organoleptickou jakost piva různých...
Stanovení kofeinu, chininu, kyseliny sorbové a kyseliny benzoové v nealkoholických nápojích a vínech pomocí HPLC.Recenzovaný článek
A. BARTKO, L. KNESEL
Kvasny Prum. 1988; 34(11): 325-327 | DOI: 10.18832/kp1988045
Byla vypracována HPLC metoda současného stanovení chininu, kofeinu, kyseliny sorbové a kyseliny benzoové v nealkoholických nápojích. Stanovení probíhá izokraticky na reverzních fázích (SiC18). Doba analýzy je 10 minut. Pro detekci je nejvhodnější vlnová délka 230 nm (resp. fotodiodový detektor), stanovení je však dostatečně přesné i při vlnové délce 254 nm, při které pracují jednoduché detektory. Bylo ověřeno, že metoda poskytuje shodné výsledky na kolonách různých výrobců. Analyzované vzorky (odplyněné) jsou na kolonu nastřikovány přímo bez předchozí úpravy. Stanovení není rušeno matricí nealkoholických nápojů. Detekční limity jsou...
Využití autotrofně-regulačních mutant Corynebacterium glutamicum při fermentační příprav lysinu.Recenzovaný článek
J. PLACHÝ, S. ULBERT, F. SMÉKAL
Kvasny Prum. 1988; 34(11): 328-329 | DOI: 10.18832/kp1988046
Byla izolována mutanta Corynebacterium glutamicum 9366-AEC/100/Leu-6, rezistentní vůči S-(2-aminoethyl(-L-cysteinu a dependentní na homoserin a Lucin, produkující v médiích se sacharosou, ethanolem nebo octovou kyselinou jako zdroji uhlíku 47,0;21,5 a50,8 g(l lysinu.
Acidotolerantní knem Candida boidinii 2 utilizující methanol- vlastnosti a složení biomasy.Recenzovaný článek
O. VOLFOVÁ, M. KMENTOVÁ, E. KYSLÍKOVÁ
Kvasny Prum. 1988; 34(11): 330-331 | DOI: 10.18832/kp1988047
Acidotolerantní kmen C. boidinii 2 byl získán z rodičovského kmene č. 11Bh pomocí selekčních tlaků kyseliny mravenčí a nízkého pH media. Kmen roste v chemostatu při limitaci růstu methanolem a maximálním výtěžnostním koeficientem 40 % a obsahem hrubých bílkovin 60-65 %v širokém rozmezí pH 2,8-4,2. biomasa je bohatá na vitaminy supiny B, především na B2 (39,8 mg/100 g) a B1 (18,3 mg/100 g). Bílkoviny jsou bohaté na esenciální aminokyseliny lysin (6,3 %), leucin (6,2 %), threonin (4,7 %), fenylalaninu (4,9 %) a tyrosin (3,9 %).
Mikrobiologické báze dat a databanky pro biotechnologie.Recenzovaný článek
R. BUREŠ
Kvasny Prum. 1988; 34(11): 331-333 | DOI: 10.18832/kp1988048
Příspěvek se zabývá otázkou vytváření informačních systémů o mikroorganismech, zejména ve formě bází dat a databank. Popisuje funkci a zaměření projektů mezinárodní spolupráce v rámci obdobných projektů členských zemí RVHP.