Kvasný Průmysl, 2006 (roč. 52), číslo 6
Odrůdy ječmene registrované v České republice v roce 2006.Recenzovaný článek
Vratislav PSOTA
Kvasny Prum. 2006; 52(6): 174-178 | DOI: 10.18832/kp2006015
Článek je věnován především sladovnickým odrůdám ječmene, nesladovnické odrůdy jsou pouze zmíněny a jejich charakteristika je uvedena v tabulkách.V roce 2006 byly na základě výsledků tříletých zkoušek registrovány sladovnické odrůdy jarního ječmene BRAEMAR a XANADU. Dále byla registrována nesladovnická odrůda jarního ječmene Tocada a těsně před závěrem minulého roku odrůda Pribina.V roce 2006 byly také registrovány odrůdy ozimého ječmene Amarena, Gilberta, Graciosa a Mascara.
Testování odrůdy ječmene Bojos.Recenzovaný článek
Petr KOFROŇ, Robert SKOBLÍK, Jan ENGE, Miroslav SEKORA
Kvasny Prum. 2006; 52(6): 179-184 | DOI: 10.18832/kp2006016
S provozním sladem odrůdy Bojos a Tolar byly provedeny čtvrtprovozní a provozní zkoušky. Mladina a pivo byly analyzovány s cílem zjistit, zda je možno odrůdu Tolar nahradit odrůdou Bojos. Odrůda Bojos měla velmi dobrou extraktivnost, nízký obsah β-glukanů a výbornou čirost sladiny. Hodnoty relativního extraktu při 45 °C, volný aminodusík (FAN) a dosažitelný stupeň prokvašení byly na stejné úrovni jako u odrůdy Tolar. Obsahy zkvasitelných cukrů a dextrinů v mladinách z odrůd Bojos a Tolar byly velmi podobné. Odrůda Bojos prokázala nízkou úroveň dosažitelného stupně prokvašení. Mladiny této odrůdy vynikaly nižším obsahem β-glukanů a vyšším...
Fyzikální vlastnosti obilek ječmene a zrn sladu (2).Recenzovaný článek
Vratislav PSOTA, Karel VEJRAŽKA
Kvasny Prum. 2006; 52(6): 185-189 | DOI: 10.18832/kp2006017
Předložený článek je věnován významu fyzikálních vlastností obilek ječmene a zrna sladu, pro jejich využití v predikci technologické kvality. V článku jsou charakterizovány starší i nové, subjektivní a objektivní metody hodnocení fyzikálních vlastností obilek respektive sladu. Je zmíněno i potřebné přístrojové vybavení.V první části článku jsou shrnuty fyzikální metody používané k hodnocení obilky ječmene a zrna sladu a je věnována pozornost především mechanickým vlastnostem. Druhá část je zaměřena na studium vlivu struktury a chemického složení obilky ječmene nebo zrna sladu na energii potřebnou k mletí.
Rozvoj trvale neudržitelný. Vliv atmosférické koncentrace CO2 na globální klima.Nerecenzovaný článek
Lubomír NÁTR
Kvasny Prum. 2006; 52(6): 190-191 | DOI: 10.18832/kp2006018
Tento příspěvek stručně popisuje principy skleníkového efektu. Pozornost je věnována dopadu zvyšující se koncentrace CO2 v atmosféře a dalších skleníkových plynů na intenzifikaci tohoto efektu. Na základě informace obsažené ve 3. zprávě Mezivládního panelu pro změny klimatu stručně hodnotíme hlavní dopady nárůstu teploty o 0.6°C během minulého století.
Organizace šlechtění v České republice po roce 1948.Nerecenzovaný článek
Ing. František RŮŽIČKA CSc.
Kvasny Prum. 2006; 52(6): 197-200 | DOI: 10.18832/kp2006019
V roce 1948 byly v ČSR znárodněny šlechtitelské a semenářské podniky. Organizačními změnami ve šlechtění a semenářství bylo poznamenáno celé období let 1948 - 1989. Článek se zabývá ve stručnosti touto problematikou pokud možno ve vztahu ke šlechtění jarního ječmene. Po roce 1960 došlo ke specializaci šlechtitelských stanic. Pro plnění šlechtitelských plánů byly vytvářeny kolektivy šlechtitelů specializované na jednotlivé plodiny, ale i kolektivy šlechtitelů v rámci mezinárodní spolupráce ve šlechtění. Šlechtitelské plány byly určovány dlouhodobými tématickými úkoly. VHJ Oseva Praha představovala monopolní podnik...