Kvasný Průmysl, 2011 (roč. 57), číslo 10
Chmel - bohatý zdroj antioxidantů. Metody k posouzení antioxidační aktivity chmelové matrice.Recenzovaný článek
Marie JURKOVÁ, Vladimír KELLNER, Danuša HAŠKOVÁ, Jiří ČULÍK, Pavel ČEJKA, Tomáš HORÁK, Josef DVOŘÁK
Kvasny Prum. 2011; 57(10): 366-370 | DOI: 10.18832/kp2011039
Příspěvek jednotlivých sloučenin chmele k jeho celkové antioxidační aktivitě byl sledován metodou HPLC s CoulArray detekcí v širokém rozsahu potenciálů 250-900 mV. Látky se stejným elektrochemickým chováním jako epikatechin a katechin a od nich odvozené oligomerní proanthokyanogeny (OPC) bylo možné na základě nižších reakčních potenciálů (500 mV) odlišit od ostatních elektrochemicky aktivních sloučenin. Celkový obsah těchto OPC včetně katechinu a epikatechinu byl stanoven jako ekvivalent koncentrace katechinu užitého jako externího standardu. Výsledky byly korelovány jednak s hodnotami skupinových analýz pro stanovení celkových polyfenolů a pro stanovení...
Jakost sladovnického ječmene sklizně 2010 v České republice.Recenzovaný článek
Ivo HARTMAN
Kvasny Prum. 2011; 57(10): 371-376 | DOI: 10.18832/kp2011040
Práce hodnotí jakost sladovnického ječmene v České republice ze sklizně roku 2010. Vlivem nepříznivých klimatických podmínek v průběhu sklizně se u ječmene vyskytovalo biologické, fyziologické poškození a zahnědlé špičky. Ječmen měl průměrný obsah bílkovin a mírně nadprůměrný obsah škrobu. Slad měl dobrou kvalitu. Jako problematické parametry byly vyšší zákal sladiny a delší doba zcukření. Ve zvýšené míře byl stanoven gushing sladu.
Vybrané aspekty finanční analýzy společností Plzeňský Prazdroj, Pivovary Staropramen a Rodinný pivovar Bernard - část I: Metodika.Recenzovaný článek
Tomáš MAIER, Josef SLABOCH
Kvasny Prum. 2011; 57(10): 377-380 | DOI: 10.18832/kp2011041
Článek si klade za cíl analyzovat vybrané finanční aspekty tří pivovarských společností na českém trhu - dvou největších a jedné menší. K tomu je použito 11 běžně užívaných poměrových ukazatelů finanční analýzy plus dva doplňkové, kterými jsou bankrotní model IN 01 a ukazatel ziskovosti, který informuje o finanční ziskovosti na jednotku naturální produkce hlavního výrobku. Podkladová data byla čerpána z oficiálních výkazů těchto společností, statistických dat Českého svazu pivovarů a sladoven a statistiky Canadean. V závěru jsou výsledky zobecněny. První část článku se skládá z metodiky a popisu současné situace v oboru.
Kvalita zrna ozimého ječmene ze zkušebních stanovišť České republiky, sklizeň 2010.Recenzovaný článek
Lenka SACHAMBULA, Vratislav PSOTA, Olga DVOŘÁČKOVÁ
Kvasny Prum. 2011; 57(10): 381-384 | DOI: 10.18832/kp2011042
Vzorky dvou odrůd ječmene ozimého ze 14 zkušebních stanic byly analyzovány podle ČSN 461100-5. Příznivý průběh počasí v roce 2010 ovlivnil obsah dusíkatých látek (12,2 %) a škrobu (62,2 %) v obilkách ozimého ječmene. Výskyt porostlých zrn byl minimální a množství poškozených zrn bylo nízké. Zrno sklizené v roce 2010 bylo větší a velikostně vyrovnané. Přepad zrna na sítě 2,5 mm byl v průměru 90,4 % u ječmene ozimého. Rok 2010 byl z hlediska kvality zrna ječmene příznivý. Výskyt příměsí byl přiměřený a byl tvořen především příměsemi sladařsky částečně využitelnými (zrna bez pluch, zrna se zahnědlou špičkou a zrna s osinou).