Kvasný Průmysl, 2012 (roč. 58), číslo 10


Ekologické pěstování chmele v České republice a ve světě.Recenzovaný článek

Josef JEŽEK, Josef VOSTŘEL, Karel KROFTA, Ivo KLAPAL

Kvasny Prum. 2012; 58(10): 294-302 | DOI: 10.18832/kp2012026  

Ekologické zemědělství je oficiálním směrem společné zemědělské politiky Evropské unie. Jeho prioritou je kvalita, nikoli kvantita produkce na rozdíl od konvenčního zemědělství, u kterého je cílem maximální zisk. Historie organického pěstování chmele ve světě začala v polovině 80. let minulého století v Bavorsku. V roce 2011 se organickému pěstování chmele věnovalo 55 farem v 10 zemích světa. Obdělávají celkem 187 ha chmelnic s roční produkcí 240 t certifikovaného biochmele. V jiných zemích, ke kterým se řadí i ČR, existují další chmelnice o výměře 127 ha v tzv. přechodném období z konvenčního na ekologické pěstování chmele. Ke konci roku 2011 bylo...

Jakost sladovnického ječmene sklizně 2011 v České republice.Recenzovaný článek

Ivo HARTMAN

Kvasny Prum. 2012; 58(10): 303-308 | DOI: 10.18832/kp2012027  

Práce hodnotí jakost sladovnického ječmene v České republice ze sklizně roku 2011. Obsah škrobu a podíl předního zrna byl nadprůměrný, obsah dusíkatých látek byl ve srovnání s dlouhodobými hodnotami nižší. U některých partií došlo následkem vyšší vlhkosti k porůstání obilek, a to jak viditelné, tak i skryté, což negativně ovlivnilo klíčivost partií ječmene. Partie ječmene s dobrou klíčivostí, při vhodně zvolené technologii sladování, poskytly kvalitní slad, s nadprůměrnými hodnotami extraktu.

Hodnocení autenticity kvasného lihového octa (část I): Způsoby výroby a metody analýzy.Recenzovaný článek

Adéla GRÉGROVÁ, Helena ČÍŽKOVÁ, Jiří MAZÁČ, Michal VOLDŘICH

Kvasny Prum. 2012; 58(10): 309-312 | DOI: 10.18832/kp2012028  

V posledních letech se objevilo podezření na falšování octů přídavkem syntetické kyseliny octové. Detekce falšování je založena na sledování markerů indikujících nedodržení technologického postupu, snížení obsahu přirozených složek suroviny nebo složek vznikajících při octovém kvašení. Falšované octy mohou obsahovat také složky vnesené syntetickým produktem, prekurzory z výroby. Možnosti použití chemometrických markerů jsou omezené; v případě kvasných octů je možné využít stanovení složek výchozích surovin, u lihových octů je však produkt obvykle velmi čistý. Nejspolehlivějším nástrojem pro autentizaci octů se jeví izotopová analýza SNIF-NMR a IRMS.