Kvasný Průmysl, 1955 (roč. 1), číslo 2
Výtěžnost v drožďárnách.Recenzovaný článek
V. JONÁŠ
Kvasny Prum. 1955; 1(2): 26-29 | DOI: 10.18832/kp1955006
Výpočet výtěžnosti v drožďárnách a lihovarech na základě obsahu polarisačního cukru v melase není výstižný. O výtěžnosti kromě sacharosy rozhodují i jiné organické látky v melase obsažené (např. jiné cukry, aminokyseliny), které působí na růst a vývoj kvasinek a tím i na tvorbu kvasničné hmoty.
Sterilace kalové mladiny.Recenzovaný článek
V. VLČEK
Kvasny Prum. 1955; 1(2): 30-31 | DOI: 10.18832/kp1955007
Schéma získávání sterilní kalové mladiny. Vyslazování kalů lze odhadnout podle barvy kalové mladiny.
Umělé stárnutí vín révových.Recenzovaný článek
J. BLAHA
Kvasny Prum. 1955; 1(2): 31-34 | DOI: 10.18832/kp1955008
Přirozené stárnutí vín, urychlení pochodů zrání, ozonizace vína, záření ultrafialové, ultrazvuk, elektroforesa a magnetismus. Záření infračervené. Vliv infračerveného záření na biochemické pochody. Zhodnocení způsobů umělého stárnutí vín.
Smola v pivovarské praxi.Recenzovaný článek
V. SALAČ, Z. ŠAUER
Kvasny Prum. 1955; 1(2): 34-36 | DOI: 10.18832/kp1955009
Požahování pivovarských nádob.
Chromatografické sledování cukrů při lihovém kvašení.Recenzovaný článek
M. ROSA
Kvasny Prum. 1955; 1(2): 37-39 | DOI: 10.18832/kp1955010
Průběh zkvašování a inverse cukrů závisí na fysiologickém stavu kvasinek.
Snížení vlastních nákladů v octárnách vhodnou prostorovou úpravou.Recenzovaný článek
H. THOM
Kvasny Prum. 1955; 1(2): 39-41 | DOI: 10.18832/kp1955011
Výhodným prostorovým uspořádáním výrobního postupu lze odstranit namáhavou práci a snížit vlastní náklady. Využití samospádu, vyloučení veškerého křížení cest.