Kvasný Průmysl, 1955 (roč. 1), číslo 2


Výtěžnost v drožďárnách.Recenzovaný článek

V. JONÁŠ

Kvasny Prum. 1955; 1(2): 26-29 | DOI: 10.18832/kp1955006  

Výpočet výtěžnosti v drožďárnách a lihovarech na základě obsahu polarisačního cukru v melase není výstižný. O výtěžnosti kromě sacharosy rozhodují i jiné organické látky v melase obsažené (např. jiné cukry, aminokyseliny), které působí na růst a vývoj kvasinek a tím i na tvorbu kvasničné hmoty.

Sterilace kalové mladiny.Recenzovaný článek

V. VLČEK

Kvasny Prum. 1955; 1(2): 30-31 | DOI: 10.18832/kp1955007  

Schéma získávání sterilní kalové mladiny. Vyslazování kalů lze odhadnout podle barvy kalové mladiny.

Umělé stárnutí vín révových.Recenzovaný článek

J. BLAHA

Kvasny Prum. 1955; 1(2): 31-34 | DOI: 10.18832/kp1955008  

Přirozené stárnutí vín, urychlení pochodů zrání, ozonizace vína, záření ultrafialové, ultrazvuk, elektroforesa a magnetismus. Záření infračervené. Vliv infračerveného záření na biochemické pochody. Zhodnocení způsobů umělého stárnutí vín. 

Smola v pivovarské praxi.Recenzovaný článek

V. SALAČ, Z. ŠAUER

Kvasny Prum. 1955; 1(2): 34-36 | DOI: 10.18832/kp1955009  

Požahování pivovarských nádob.

Chromatografické sledování cukrů při lihovém kvašení.Recenzovaný článek

M. ROSA

Kvasny Prum. 1955; 1(2): 37-39 | DOI: 10.18832/kp1955010  

Průběh zkvašování a inverse cukrů závisí na fysiologickém stavu kvasinek.

Snížení vlastních nákladů v octárnách vhodnou prostorovou úpravou.Recenzovaný článek

H. THOM

Kvasny Prum. 1955; 1(2): 39-41 | DOI: 10.18832/kp1955011  

Výhodným prostorovým uspořádáním výrobního postupu lze odstranit namáhavou práci a snížit vlastní náklady.  Využití samospádu, vyloučení veškerého křížení cest.